Til toppen

Sølvkroken Spesial Classic 6pk

Produktnummer: VM-110621
Lagerbeholdning:
Fra:

inkl. mva.

Sølvkrokens Spesial Classic har vært en bestselger til ørret- og annet ferskvannsfiske siden 1930. Sølvkroken Spesial Classic er Sølvkrokens mest kjente fiskesluk og har vært en klassiker i de aller fleste slukskrin i Norge gjennom generasjoner. Den er kanskje en av de mest solgte slukene i Europa.

 

  • Bestselger

  • Testvinner

  • Lokker til hugg

  • Sølvkrokens original

 

Denne klassikeren har en gange i vannet som er uimotståelig for både ørret og annen edelfisk. I tillegg har den fått fargekombinasjoner og mønstre som både vi og sportsfiskere vet er effektive, og som skal passe alle typer forhold og vær.


Sølvvarianten med røde prikker har vært så godt som uforandret i over 90 år! Dette var den første sluken Bjarne Zachariassen, mannen bak Sølvkroken, laget. Siden har det kommet til flere varianter av ørretfavoritten, i dag er det over ti farger å velge mellom i gramvektene 4, 7, 10, 12 og 18.

 

Hvilke fisk biter på Sølvkroken Spesial Classic?

De aller fleste fisker lokkes til hugg av sluker med lokkende gange og vil trigges til hugg. Men hovedsaklig så er det ørret, røye, abbor og laks denne brukes til. Men det tas ofte både gjedde og harr med Spesial Classic slukene. Den er en selvskreven sluk i erfarne slukfiskeres slukskrin.

 

Hvordan fisker man med Sølvkroken Spesial?

Spesial Classic sluken kan sveives inn både fort eller sakte, alt etter hvordan fisken er «på hugget». Husk på at ørreten ofte angriper det som bryter et normalt bevegelsesmønster. Det kan derfor være lurt å sveive inn i forskjellige hastigheter, og du kan godt legge inn små pauser, det er ofte da fisken ser sitt snitt og hugger til.

 

Et annet tips er å la den synke litt ned til bunnen for så å sveive litt raskt inn og stoppe for å la den synke ned igjen. Dette kan du gjenta til fisken biter eller sluken er inne hos deg og du prøver på nytt. Da får du fisket av flere nivåer i vannlagene for hvert kast. Prøv også rask innsveivning ganske høyt opp mot vannskorpa dersom det er litt grumsete vann og solen skinner. Refleksjonene fra sluken kan fungere som en diskokule og lokke til seg fisk fra lengere avstand.

 

De mest populære Spesial Classic fargene

Blant alle slukfargene som har vært opp igjennom årene og blant de som eventuelt kommer i fremtiden så er det to fargevalg som stikker seg tydelig frem som bestselgere og som har gitt mang en fisker gode fangster og friluftsopplevelser. Dette er først og fremst den aller første fargen Bjarne Zachariassen satte i produksjon i 1920-årene. Dette er Sølvkroken Spesial nr. 40 den sølvblanke sluken med de veldig gjennkjennelige røde prikkene med fargekoden S/D.

 

Den neste bestselgersluken er en to farget med kobber på den ene halvdelen og en tirrende rødfarge på den andre halvdelen. Dette er Sølvkroken Spesial nr. 43 som har fargekoden C/R.

 

Begge slukene burde være obligatorisk innhold i et hvert slukskrin, uansett hvor vellfylt det er fra før eller ikke.

 

Her er også sølvkrokens egne sluktips når det gjelder fargevalg på slukene

Det kan være store variasjoner på hva fisken ønsker, både fra ett område til ett annet, og fra dag til dag på samme sted, men her er en liten oversikt over hvilke farger som erfaringsmessig har vist seg å være gode til forskjellige forhold. 

 

Sølv: Er en farge som ofte funker når både vær og vann er klart. Er sikten under vannlinjen god? Prøv sølv først! 

 

Gull: Som for sølv, men prøv også på litt mørkere vann og når det er overskyet. 

 

Blå/sølv og grønn/sølv: Disse fargene fungerer som regel best i klare og dype vann når været er klart. Svært gode kombinasjoner til ørretfiske! 

 

Rød/kobber: Kan være et lurt valg når det er overskyet eller regner, samt for grumsete og mørkere vann. Kombinasjonen kan også fungere som en irritasjonsfarge, det vil si at fisken ofte hugger på fargen, selv om den ikke er direkte sulten. 

 

Abborfarge (mørk grønn, gul og rød): Er en fargekombinasjon som gir bra silhuettbilde under mørke forhold. Også et godt tips når abbor står på byttedyrslista til fisken du er på jakt etter. 

 

Fire Tiger (sterke og klare farger i rødt, gult og grønt): Funker bra når fisken beveger seg lite, for eksempel i kaldt vann, som det kan være tidlig på våren. 

 

Regnbuefarger: Passer for normale forhold, for klart eller halvklart vær og relativt klare vann. Fisk som har fått smaken på edelfisk, biter ofte på denne fargen. 

 

Flakefarger: Fisker godt under nesten alle forhold! Se for deg ei discokule på fest (!), sluker med flakefarger gir nemlig en lignende lyseffekt under vann. 

 

Svart: Er en super farge når du skal fiske sent på kvelden eller på natta. Bør prøves, om du ikke alt har lagt svarte sluker klar i slukskrinet!

 

Historien om Sølvkroken Spesial sin opprinnelse

Historien om Norges største merkevare på fisk starter i Skien på slutten av 1920-årene…

 

Bjarne Zachariassen var en aktiv sportsfisker fra Skien. Han drev en liten forsølvingsbedrift i Kverndalen, og full av iver og entusiasme eksperimenterte han her også med forskjellige farger og størrelser på egenproduserte sluker.

 

De praktiske testene ble utført i Velevassdraget hvor han leide Vierstua sammen med en kamerat. Etter mye prøving og feiling fant de ut at en blank sluk med røde prikker fisket aller best – og slik ble Sølvkroken Spesial nr. 40 født! Spesial Classic ble raskt en kjempesuksess, og er den i dag i fremdeles en av våre bestselgere. Dagens utgave er nærmest identisk med den første som Zachariassen lagde.

 

Selve bedriften Sølvkroken stiftet han i fødebyen i 1930. Zachariassens virksomhet ekspanderte og trengte mer plass, og i 1954 flyttet han Sølvkroken til lokaler i Arendal sentrum. Her har vi holdt til siden, både i sentrum, på Stoa og nå på Krøgenes, like ved Tromøy-broa. I dag er Sølvkroken en egen merkevare under Nordic Outdoor.